Васил Спасов
Източник: Стоян Георгиев
Хора   |   19 ноември 2018
 

Васил Спасов

Zornitza Family Estate Relais & Châteaux

Автор: Стоян Георгиев, Десислава Георгиева

Проектът Zornitza Family Estate Relais & Châteaux е от тези, които радват. Хубаво е да виждаш, че в България може да се инвестира с визия за бъдещето и вкус.

Имението край село Зорница може да бъде модел за много български инвеститори, защото във всеки един елемент от пъзела се вижда идея и огромно старание при изпълнението.

Обграденo от лозя и планински върхове Zornitza Family Estate се намира в долината на река Струма, на 15 км югоизточно от Сандански и на 5 км от Мелник.

Невероятна природа, красив дизайн, лукс, уют, гостоприемство, вкусна храна, част от която собствена продукция, и впечатляваща колекция от вина са част от това, което ще откриете в имението.

„Семейно имение Zornitza Family Estate е родено от една мечта – за създаване на имение, в което луксът и природата са в съвършена хармония. Така избрахме локацията – заради усещането за покой, красота и традиция. Така решихме да е семейно – за да се чувствате добре с най-близките си. Гостоприемството при нас е превърнато във философия, а отношението ни към качествената храна и вино – издигнато в култ. Събрахме за вас на едно място всичко, което ни е впечатлило от пътуванията по света, и ви го поднасяме с поклон към българските традиции.“

Success is a blend, това е новият слоган на Chivas Regal и мотото на нашата нова кампания в Chivas Goodlife.

Значението му може да видим в пълна степен в Zornitza Family Estate Relais & Châteaux, където собственици, мениджмънт и екип от добри професионалисти работят заедно в името на успеха.

Представяме ви Явор Киров – управител на Zornitza Family Estate Relais & Châteaux, Кристиян Осев – консиерж на имението и Васил Спасов – главен готвач на ресторант aEstivum.

Шеф Спасов е едва на 23 години, но вече е натрупал значителен опит в професионалната кухня.

Пътят на Васил, който започва да готви на 13 години, преминава през някои от най-добрите ресторанти в света.

Той завършва професионалната гимназия по туризъм „Асен Златаров’’ във Варна и започва като стажант, а след това и на договор, в ресторант - винарна „Diwine“ при шеф Петър Йоргов.

Няколко месеца по-късно Васил Спасов печели състезание за готвачи до 21 години и заминава за Франция, където започва работа в Hotel Mercure Paris Sud Les Ulis Courtaboeuf, южно от Париж.

Слeдват 24 месеца, в които Васил работи в два от ресторантите на Ален Дюкас - Plaza Athénée в Париж и Le Louis XV в Монако.

След Париж, професионалното му любопитство - да учи нови техники и нови концепции, го отвежда на стаж в едноименния ресторант на Мартин Берасатеги в Ласарт край Сан Себастиан.

След стажа в 3-звездния Мишлен ресторант се връща в България и започва като помощник-главен готвач на шеф Стоян Пенев в хотел Aquaville. Няколко месеца по-късно Васил Спасов наследява шеф Пенев и за първи оглавява кухня.

През 2015 година Васил заминава на 5-месечен стаж в Noma, който е номер 1 в света през 2010, 2011, 2012 и 2014 година.

След Noma се завръща в България и влиза в екипа на Георги Бойковски в ресторант Космос.

През 2016 година шеф Велин Великов го кани да стане част от проекта Zornitza Family Estate, където първите месеци работи като помощник-главен готвач, а по-късно поема ресторант aEstivum и има възможност да реализира концепцията си за авторска тероарна кухня.

„Ние използваме тероара на региона, както и стари български рецепти, и ги пречупваме през призмата на деца, каквито сме ние, и готвим храна, която е най-важно да е вкусна, но и да има послание скрито някъде дълбоко в нея.“, казва Васил.

През 2017 година ресторант aEstivum спечели две награди в конкурса „Ресторант на годината“ – в категория „Дебют“ и „Винена листа“.

Ресторант aEstivum предлага елегантен интериор, създаден с внимание към детайла и с аксесоари от цял свят. Кухнята му разчита на местни и органични продукти от градините и екофермата в имението. aEstivum предлага избор от близо 300 вина от региона и света.

Ресторантът разполага с 30 места на закрито и широка тераса. Името на ресторанта загатва за акцента, който го отличава и превръща в луксозно заведение – aEstivum е латинското наименование на летния трюфел. Трюфелите присъстват в много от ястията на ресторанта – от салати до десерти.

Източник: Goodlife.bg

Виж още материали от тази рубрика