Кирил Стоев
Източник: Стоян Георгиев
Хора   |   12 февруари 2018
 

Кирил Стоев

Chivas Chef's dishes

Автор: Стоян Георгиев

Кирил Стоев е на 19 години. Завършва професионалната гимназия по туризъм "Алеко Константинов" в Банкя през миналата година.

Работи в професионални кухни от две години. Започва в хотел "Хилтън" при Андре Токев още като ученик. След това работи в италиански ресторант, а през 2017 година Цветомир Николов го взима в Nikolas 0/360.

В Nikolas 0/360 Кирил се запознава с най-важния човек за него до този момент в професията - шеф Николай Петров.

Той става негов ментор и му помага през 2017 година да спечели наградата на списание "Бакхус" за най-добър млад готвач.

Есента на 2017 година започва работа в Secret by chef Petrov.

От февруари 2018 година Кирил Стоев е част от екипа на шеф Георги Бойковски, който подновява проекта за Нова българска кухня в ресторант Bulgar в хотел "Маринела".

В Chivas Chef's dishes Кирил Стоев представя авторското си ястие "Червено пиле със сладолед от чесън, гъбки от боровинки, шахматни фигури от бадемова панакота и хартия от спанак и картофи".

Вижте рецептата.

Червено пиле

Пилeшко филе – 200 г
Сок от червено цвекло – 200 мл
Сол
Хвойна
Салвия
Мащерка

Начин на приготвяне:

Пилешкото филе се нарязва на кубчета, а сока от цвекло се редуцира. Всички продукти се слагат във вакуум плик и се оставят за 24 часа. Готви се на 60 градуса за 35-40 минути.

Сладолед от чесън

Чесън - 1 глава
Кондензирано мляко -  40 мл
Сметана – 30 г
Ягоди - 70 г
Чери домати – 70 г
Джинджър – 10 г
Ванилия - 1 брой
Захар – 40 г

Начин на приготвяне:

Чесъна се преварява 15-20 пъти.  Правим сладко от ягодите, чери доматите, джинджифила и ванилията. Всичко се пасира и се минава през сито. Накрая се добавят сметаната и кондензираното мляко.

Гъбки

Печурки -150 г
Боровинки – 150 г
Мащерка
Сол
Захар
Агар

Начин на приготвяне:

За пънчетата на гъбките правим бульон от гъбите и го редуцираме. Добавяме агара. За горната част на гъбките приготвяме сладко от боровинките и смесваме с агар. Слагаме в молдовете и оставяме да стегне.

Бадемова пана кота

Бадемово мляко – 150 мл
Бадемов ликьор - 20мл
Сметана – 50 мл
Захар – 30 г
Агар – 3 г
Чили – 5 г

Начин на приготвяне:

Бадемовото мляко и алкохола се редуцират.  Добавяме сметаната, захарта, агара и чилито. Разпределяме пана котата във формите и оставяме да стегне.

Хартия

Картоф – 100 г
Спанак – 100 г
Сол
Царевично нишесте

Начин на приготвяне:

Почистваме спанака и правим на пюре. Загряваме го до 75 градуса и прецеждаме през марля. Картофите сваряваме и правим на пюре, добавяме хлорофила, солта и нишестето. Разтиламе върху силиконова подложка и изсушаваме.

Кокосова сода

Кокосова вода – 50 мл
Кокосов ликьор – 20 мл

Начин на приготвяне:

Редуцираме водата и ликьора. Слагаме в сифон и сипваме в шишенца.

Жълтък

Пъдпъдъчи жълтъци - 6 броя
Сол – 100 г
Захар – 100 г

Начин на приготвяне:

Отделяме жълтъците от белтъците. Смесваме захарта и солта в кутия и поставяме жълтъците. Покриваме ги и оставяме за 3 часа.

Монтиране

Слагаме хартията в центъра на чинията. Отгоре аранжираме фигурите от бадемова пана кота.  Между тях поставяме топлите парчета пиле и около тях слагаме гъбките. На три места поставяме жълтъците. Содата сипваме в шишенце с надпис „изпий ме“ и го поставяме в дясната част на чинията.  В ляво от хартията поставяме сладоледа от чесън.

Източник: Goodlife.bg

Виж още материали от тази рубрика