Пресиян Петров
Източник: Стоян Георгиев
Хора   |   20 ноември 2017
 

Пресиян Петров

Братя Хлебари

Автор: Стоян Георгиев

„Нашата мисия е да възродим изкуството на Хляба в една забравена негова форма и да обединим любители и професионалисти около Хляба и неговата собствена мисия да внесе здраве и хармония на трапезата и в живота на съвременния Човек.“

Това е мисията на „Братя Хлебари“, а основателят на хлебарницата и училище за естествени ферментации Пресиян Петров е наш гост в рубриката „Хора“ на Chivas Goodlife.

Живи хлябове, ламинирани теста с естествена ферментация, ферментационни процеси, напитки, алкохолна ферментация, брашна и сладкарство. Всичко това е част от концепцията на "Братя Хлебари" за Хлебарството и нещата около него.

Пресиян Петров се занимава професионално с изкуството на квасения хляб близо 8 години.

През този период той изучава тайните на живите ферментации в някои от най-добрите перкарни по света и има възможност да се докосне до изкуството на някои от най-големите имена в света на хляба.

Заедно с брат си Теодор създава „Братя Хлебари“ и „Училището по хлебарство и ферментации“ през 2013 година.

Приключението на Пресиян Петров в хлебарството започва в „Житна перла“- Велико Търново, продължава в софийските хлебарници „Слънце и луна“, „Пекарната“  – основател и главен хлебар, „Ананда“  – главен хлебар и преподавател.

В чужбина Пресиян започва работа при известния майстор-хлебар Бен Глайд в At Petit Troits Pain, Saint Julien de Jonzy, Франция през лятото на 2012 г.

През май 2013 отива в Южна Корея и специализира корейска традиционна ферментация – нурук и оризова ферментация, производство на оризово вино и работа с корейска пшеница и ечемик в Бьоронг.

След това Пресиян Петров работи в Австрия и  Унгария.

Следва Международен хлебарски курс в Швеция през август 2014 г., където изучава изкуството за приготвяне на хляб с квас и работата с органично брашно и каменна мелница в био ферма Холма при най-добрия майстор на хляб в Швеция – Манфред Еноксон

Отива и в биодинамична ферма при майстор Бешъм Сугрим, където според принципите на антропософията се отглеждат стари сортове пшеница, лимец, емер, спелта и ечемик и се прави само хляб с квас и дълга ферментация. Там той има възможност да се обучава и обменя опит с хора от близо 10 националности.

По време на този стаж Пресиян отива и в Дания, където контактува с готвачи, които работят в Noma.

В края на 2014 г се връща в Южна Корея за стаж в хлебарница Artisan Bakers в Сеул, където работи в екип с хлебари на световно ниво.

Вижте видеото след галерията от снимки.

Chivas Goodlife - Пресиян Петров

 
Източник: Goodlife.bg

Виж още материали от тази рубрика