Асен Асенов
Източник: Стоян Георгиев
Хора   |   29 август 2017
 

Асен Асенов

Реализира своята мечта в Тоскана

Автор: Стоян Георгиев

За много хора по света Тоскана е мечтаното място за живеене.
От 15 години българският шеф-готвач Асен Асенов и семейството му живеят и работят в сърцето на Кианти и реализират тази мечта.

Преди няколко месеца семейство Асенови стават собственици на пицария, която постепенно превръщат в ресторант в Лукардо (Тоскана), по средата на пътя между Флоренция и Сиена.

Заедно с техния партньор Славко в Bona Ugo работи цялото семейство Асенови. Асен готви и е мениджър, съпругата му Десислава прави десертите и му помага в кухнята вечер. Кико, 18-годишният им син, сутрин помага в кухнята, а вечер сервира и упражнява трите езика, които говори.

Малката им дъщеря Ради пък се е погрижила за част от интериора с картините, които рисува.

Асен Асенов има сериозен опит като готвач в България и Италия.

Кариерата му обаче започва в кв. Надежда, където тренира футбол в детско-юношеската школа на Локомотив (Сф) под ръководството на Начко Михайлов, а по-късно и Иван Коцев.

През 1990 година получава тежка травма и приключва с футбола.

Две години по-рано Асен се е записал в софийския ТОХ и логично след футбола се насочва към готварството.

Започва като мияч в ресторант "Витоша Кооп 35" в Драгалевци при шеф Жоро Иванов.

По-късно Жоро Иванов напуска ресторанта и го поемат неговите помощници Мирослав Иванов и Борис Петров, които му предлагат да влезе в кухнята и да стане част от екипа. В ресторант "Витоша Кооп 35" - Асен работи до 1993 година.

От февруари 1993 година до 1995 година той работи в ресторант "Панорама".

След това влиза в казармата, където също работи в кухнята.

След казармата започва работа като готвач в хотел "Орбита" в кв. Лозенец, а след това става главен готвач на ресторант "8-ми вход" на стадион "Васил Левски".

През 1997 година му предлагат да поема новостроящия се ресторант "Българи" на бул. Дондуков. Той приема и работи в него повече от две години.

Преди да замине за Италия Асен работи в дипломатическият клуб в Бояна и ресторант El Corazon на ул. Граф Игнатиев.

На 25 март 2002 година получава оферта да замине за Тоскана за пробен период от 15 дни, които към днешна дата стават 15 години.

В Италия започва в ресторант San Filippo, община Barberino val d‘Elsa провинция Флоренция, където работи до 2007 година. През 2005 година той става шеф-готвач на ресторанта и се класира трети на национално състезание в Милано с авторска рецепта за спагети в сос от бяло вино Вернача, лимон и ципура.

През 2007 година започва работа в Оsteria Antica Quercia в Сан Апиано, а след това отива на стаж в ресторант с две звезди "Мишлен" - Arnolfo в Colle val d‘Elsa при шеф-готвач Гаетано Тровато.

След това Асен работи като sous chef в ресторант La Speranza на Piazza del Campo в Сиена, а през 2010 година става главен готвач.

Работи и като шеф-готвач на ресторант Sotto le Volte в Castellina in Chianti, Taverna del Granducato в San Gimignano, хотел San Filippo, Barberino val d‘Elsa, хотел Castello di Casole и хотел Ambassador, Poggibonsi.

През май 2017 решава да гони мечтата си и отваря пицария Bona Ugo, в Лукардо в съдружие с първият му работодател и голям приятел Славко.

Вижте видеото след галерията от снимки.

Chivas Goodlife - Асен Асенов

 
Източник: Goodlife.bg

Виж още материали от тази рубрика